bodemdaling_woerden_header

Project

Projectenoverzicht Stad

Uitbreiding en monitoring van proefvakken

ProjectsoortStad
IndienerGemeenten Alphen aan den Rijn en Woerden

Beheer en onderhoud van infrastructuur op een slappe bodem is twee keer zo duur als op vaste grond, zoals klei en zand. Deze kosten kunnen worden beperkt door het toepassen van de juiste lichtgewicht ophoogtechnieken.

vb-20220311-8269

Binnen het project Uitbreiding Monitoring Proefvakken worden in 7 verschillende gemeenten 12 proefvakken gemaakt. Ieder proefvak wordt aangelegd tijdens de uitvoering van een standaard reconstructieproject met lichtgewichtophoogmaterialen. Voorbeelden van toegepaste lichtgewicht ophoogmaterialen zijn schuimglas, wilgentenen, EPS (piepschuim) en lavastenen. In alle proefvakken worden verschillende meetinstrumenten gebruikt om de zetting en de gedraging van het lichtgewicht ophoogmateriaal te monitoren. Hiermee ontstaat een stevige wetenschappelijke basis voor de toepassing van lichtgewicht ophoogtechnieken en krijgen we data waarmee de bestaande zettingsmodellen nauwkeuriger kunnen worden gemaakt. Gemeenten kunnen daarmee straks beter gefundeerd keuzes maken voor innovatieve ophoogtechnieken. Met als uiteindelijk resultaat het maken van een verzorgde openbare ruimte met minder (kosten van) beheer en onderhoud.

Video's proefvakken

still-purperreiger
still_goudenregen
still_aschpotpad
biezen
10-proefvakken-2018-02-14-reconstructie-molenbuurt-harmelen-10
still-proefvak-beneluxlaan
still-proefvak-heemraadsweg
enterij

Video's schuimglas

still_wat-maakt-schuimglas-bijzonder
still_hoe-wordt-schuimglas-geproduceerd
still_hoe-wordt-schuimglas-vervoerd
still_hoe-wordt-schuimglas-toegepast

Partners

Gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard en Stichtse Vecht en Kennisinstituut Deltares

Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact op met de projectleider Lieke van der Velden.

Projectenoverzicht Stad