bodemdaling_woerden_header-6

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Introductie nieuwe bestuurlijk trekker Michel Klijmij-van der Laan

Datum14 maart 2022

Michel Klijmij-van der Laan is de opvolger van Hilde Niezen als bestuurlijk trekker van de Regio Deal bodemdaling Groene Hart.

Michel: “Mijn eerste indruk van de Regio Deal is dat er ontzettend veel gebeurt in de meer dan 20 projecten. Er wordt serieus aandacht besteed aan bodemdaling. Want als we willen blijven wonen in dit deel van Nederland, dan moeten we daar ook echt iets aan doen. Het is goed dat er zowel gekeken wordt naar stad als platteland. Het is ook een kans om de tegenstelling tussen stad en platteland die er soms is, juist samen aan te pakken.
Ik kom uit Gouda, dus voor mij is bodemdaling echt iets waar ik mee ben opgegroeid. Het is een soort gegeven hier in de regio. Dat is anders in andere delen van het land, waar zand de ondergrond is. Het is wel goed om hier bewustzijn over te creëren. Het is niet overal normaal dat de bodem zo daalt. We moeten er echt op een andere manier mee omgaan dan de afgelopen 1000 jaren."

foto-michel-klijmij-van-der-laan_750

Kennis als basis voor de toekomst
"Belangrijk is ook dat we meer kennis krijgen en nieuw technieken ontwikkelen om met bodemdaling om te gaan. Dat we hier echt van leren voor de toekomst en daarmee ook een basis hebben voor de toekomst. In mijn functie als wethouder in Gouda ben ik hiermee bezig in het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen, een van de projecten van de Regio Deal. Daar moet alles samenkomen qua kennis over bodemdaling. Het moet één plek zijn waar iedereen terecht kan, niet alleen uit Gouda, maar juist uit het Groene Hart en heel Nederland. Ook in Friesland en andere delen van Nederland speelt deze problematiek.

We moeten juist als overheid die kennis samenbrengen, zodat we er allemaal van kunnen profiteren. Het is zonde als we als overheden steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden.
Het Rijk is ook op zoek naar oplossingen. De Regio Deal biedt nu een basis van kennis om hiermee verder te gaan. Ook zou het mooi zijn als mensen elkaar weten te vinden. Zowel ondernemers, inwoners, boeren als overheden, zoals gemeenten en waterschappen.
Ik wil graag nog heel lang in dit gebied blijven wonen, maar dat moet wel op een duurzame manier blijven kunnen.

Het is een interessant dossier, dus het is fijn dat ik zoiets belangrijks mag overnemen van Hilde Niezen!”

Nieuwsoverzicht